Coronavaccinatie – Huisartsenpraktijk Voorpoort – Vollenhove

Welkom op de site van de apotheekhoudende huisartsenpraktijk Voorpoort welke is gelegen in het oude Zuiderzeestadje Vollenhove.

Op onze website vindt u allerlei informatie over de huisartsenpraktijk, apotheek, openingstijden, waarneming in avond- en weekend en nog vele andere informatie.

U kunt, via onderstaande link, direct uw herhaalmedicatie online aanvragen.

Huisartsenpraktijk Voorpoort
Voorpoort 16a 8325 CM Vollenhove

Coronavaccinatie

Laat ik mij vaccineren tegen corona of niet?

Als uw huisarts voel ik mij verantwoordelijk om goede zorg te leveren. Het is aan u zelf om een keuze te maken of u wel of niet het vaccin zal nemen. Ik zie het als mijn taak om u zo goed en eerlijk mogelijk te informeren. Helaas is er nog veel onduidelijk. Voor mij is het ook zoeken omdat we niet op alles antwoorden hebben. Vanuit de overheid en de media horen we alleen de voordelen en opmerkingen als “je doet het ook voor de ander”. De nadelen worden helaas niet of nauwelijks benoemd. Hieronder staat beschreven wat we weten en wat we niet weten. Mocht u hierover vragen hebben, maakt u dan gerust een afspraak op het spreekuur.

Over de vaccins

Bij de meeste vaccins die gebruikt worden is er al vele jaren ervaring en kennen we de voor- en nadelen. Bij de coronavaccins Pfizer/ BioNTech (Comirnaty), Moderna (Spikevax), Astra Zeneca (Vaxzevria) en Janssen, die nu beschikbaar zijn is dit anders. Deze vaccins zijn gebaseerd op nieuwe technologie dat nog niet eerder is toegepast.

Het gaat hier om zogenaamde mRNA vaccins. Een stukje genetische code van het virus wordt na injectie opgenomen door de lichaamscellen, zodat deze cellen geprogrammeerd worden om zelf viruseiwitten aan te maken. Het afweersysteem herkent deze eiwitten als “indringer” en leert zo ook het virus herkennen. Het vaccin van Janssen is werkt iets anders. Hierbij wordt een stukje DNA code gebruikt ipv m-RNA.

De onderzoeken van Pfizer, Morderna, Astra Zeneca  en Janssen zijn niet afgerond en lopen nog zeker 2 jaar door. Het vaccin is momenteel in de onderzoeksfase. De Europese Geneesmiddel Autoriteit (European Medicines Agency oftewel EMA) heeft al wel een tijdelijke, voorwaardelijke toelating verleend om het vaccin in het publiek te gebruiken. Dit betekent dat mensen die zich nu laten vaccineren, een middel  krijgen dat nog in onderzoek is.

Is het veilig?

Op dit moment is er weinig ervaring met het vaccin. De lange termijn effecten kennen we niet. De medische vakgroepen geven aan dat het veilig is. Echter er is nog veel onduidelijk en moet nog onderzocht worden. Er is niet gekeken of het vaccin inderdaad sterfte of ziekenhuisopnames voorkomt, of dat de besmettelijkheid verdwijnt na vaccinatie.

Wat is nog onbekend?

 • De lange termijn effecten (meer dan 2 maanden) na vaccinatie zijn niet onderzocht.
 • Het is niet bekend of je minder besmettelijk bent voor anderen na vaccinatie.
 • Het is niet bekend of je minder kans op overlijden hebt aan COVID 19 na vaccinatie.
 • Het is niet bekend hoelang het vaccin werkzaam is.
 • Ook als je gevaccineerd bent is het nog steeds mogelijk om Corona te krijgen. Het is onduidelijk of het ziekteverloop van corona minder ernstig is na vaccinatie.
 • Het is mogelijk dat er ernstige bijwerkingen zijn die minder vaak voorkomen. Dit komt pas naar voren als er veel meer mensen zijn gevaccineerd.

Tot nu toe bekende contra-indicaties:

 • Allergie
 • Immuun gecompromitteerde
 • Verlaagde bloedplaatjes en stollingsstoornissen
 • infecties
 • Zwangerschap
 • Borstvoeding
 • Kinderen

Is er interactie met mijn medicatie of andere vaccins?

Zowel Pfizer, Moderna, Astra Zeneca als Janssen geven aan dat ze niet weten of er interacties optreden met medicijnen of vaccins. In de komende periode zullen dergelijke bijwerkingen worden bijgehouden en u kunt ze melden bij het Lareb.

Bloedverdunners

 • Mocht u bloedverdunners gebruiken via de trombosedienst, overleg met de TD wat te doen.
 • Gebruikt u 1 van deze bloedverdunners: rivaroxaban , edoxaban , apixaban of dabigatran ?
  • Zorg dan dat er 4 uur of langer zit tussen het slikken van uw bloedverdunner en de prik.
  • Wacht dan na de prik minimaal 1 uur met het slikken van uw bloedverdunner.

Meest voorkomende bijwerkingen

Dit zijn de meest voorkomende bijwerkingen die optreden in de eerste 2 maanden nadat het vaccin is gezet:

 • Biontech/Pfizer: pijn op de plek van de injectie, hoofdpijn, vermoeidheid, spierpijn, koorts
 • Moderna: pijn op de plek van de injectie , moeheid, hoofdpijn, spierpijn, pijn in de gewrichten, rillingen, misselijkheid en overgeven en dikke klieren.
 • Astra Zeneca: pijn op de plek van injectie, hoofdpijn, misselijk, overgeven, diarree, spier en gewrichtspijnen, moeheid, rillingen. Trombose en trombopenie.
 • Janssen: hoofdpijn, misselijk, spierpijn, moeheid, pijn op de plek van injectie,  roodheid injectieplaats, hoesten, niezen gewrichtspijn, koude rillingen, koorts, tremor, overgevoeligheid, urticaria, trombose en trombopenie.

Is het vaccin verplicht?

De overheid zegt dat vaccineren niet verplicht is. Toch wordt de opmerking gemaakt, je doet het misschien niet voor jezelf maar doe het voor de ander. Door de werkgever wordt er druk uitgeoefend en mensen voelen de druk om hun baan te verliezen. Een vaccin neem je altijd voor jezelf. De keuze hiervoor maak jezelf en niet iemand anders. Ik zal u nooit tegen uw wil laten vaccineren. Het is een beslissing die uzelf neemt.

Wel of niet laten vaccineren?

Die keuze blijft lastig omdat er veel vragen open blijven. Echter minder dan 2% wordt opgenomen in het ziekenhuis die besmet is geraakt met corona. Wie jong is loopt weinig risico bij besmetting met het Coronavirus, terwijl de lange termijn effecten van het vaccineren niet bekend zijn. Ouderen en kwetsbaren lopen meer risico en de lange termijn effecten van het vaccin zullen voor hen minder relevant zijn. Het effect om jezelf te vaccineren om anderen te beschermen is niet bekend. Ook bij de griepvaccinatie is dit niet wetenschappelijk bewezen.

Mocht het voor u lastig te zijn om de beslissing te nemen om het vaccin wel of niet te nemen, kom gerust op het spreekuur zodat we samen kunnen kijken wat te doen.

Je bepaalt uiteindelijk zelf of je het vaccin wel of niet wil. Deze keus die ligt helemaal bij u en kan niet door anderen gemaakt worden.

De rijksoverheid heeft een tijdslijn gemaakt over hoe zij de vaccinatie wil laten verlopen. Dit is een voorlopige tijdlijn en kan mogelijk nog veranderen.